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Resedarch and
Special Proegrams
Administration

Mr. Charles E. Thomas Ref. No: 03-0192
Vice President of Operations

Connecticut Spring and Stamping

48 Spring Lane

Farmington, CT 06032

Dear Mr. Thomas:

This is in response to your August 1, 2003 letter requesting clarification of the requirements in
§ 172.802(a)(3) in the Hazardous Material Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically, you ask if the new security regulations apply to your shipments of
tetrachlorethylene, classed as Division 6.1. You state that your company ships 55 gallons (600
Ibs.) of tetrachlorethylene, UN1897 once a month. '

The HMR, as amended by the HM-232 final rule, require persons who offer for transportation or
persons who transport hazardous materials in the following amounts to develop and implement
security plans:

1) A highway route-controlled quantity of a Class 7 (radioactive) material, as defined
in § 173.403 in a motor vehicle, rail car, or freight container;

) More than 25 kg (55 pounds) of a Division 1.1, 1.2, or 1.3 (explosive) material in
a motor vehicle, rail car, or freight container;

3) More than one L (1.06 gt) per package of a material poisonous by inhalation, as
defined in § 171.8 that meets the criteria for Hazard Zone A, as specified in
§§ 173.116(a) or 173.133(a);

@ A shipment of a quantity of hazardous materials in a bulk packaging having a
capacity equal to or greater than 13,248 L (3,500 gallons) for liquids or gases or
more than 13.24 cubic meters (468 cubic feet) for solids;

(5) A shipment in other than a bulk packaging of 2,268 kg (5,000 pounds) gross
weight or more of one class of hazardous materials for which placarding of a

vehicle, rail car, or freight container is required for that class;

(&) A select agent or toxin regulated by the Centers for Disease Control and
Prevention under 42 CFR part 73; or

A quantity of hazardous material that requires placarding.
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Therefore, since you are not offering for transportation or transporting a hazardous material in
amounts defined above, you are not required to develop and implement a security plan.

The HM-232 final rule also includes new security training requirements. Section 172.704(a)(4)
requires hazmat employees, defined in § 171.8 of the HMR, to receive security awareness
training. Therefore, your hazmat employees must receive training that provides an awareness of
the security issues associated with hazardous material transportation and possible methods to
enhance transportation security. Finally, because you are not required to develop and implement
a security plan, in-depth security training in accordance with § 172.704(a)(5) is not required.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

VA e A

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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INFOCNTR Securt\%\ —PIMS
From: Chuck Thomas ’ b :’b’J—- @ I qz

Sent:  Friday, August 01, 2003 3:27 PM
To: INFOCNTR

Subject: Security Plans and Training.

We are a SQG that ships 55 gallons [600 Ibs.] of tetrachlorethylene waste UNC 1897 class 6.1-3 once a
month.Susan Gorsky

advises me that under these conditions we are not required to have a Security plan or training.Please confirm
in writing by letter. '

_toﬂ Charles E. Thomas/Connecticut Spring and Stamping,48 Spring Lane,Farmington Ct,06032.Thank you for
your coopération. ‘

Charles E. Thomas

Vice President of Operations

860.677.1341 Ext. 333

860.677.7199 Fax _ - oA T e
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